آنچه از ماهی های سردآبی باید بدانیم

آزاد ماهیان- قزل آلا

Salmo trutta

زیستگاه: خانواده آزادماهیان تحت عنوان ماهیان سرد آبی شناسایی می شوند که ماهی قزل آلا یا Trout از نوع ماهی های سردآبی و زیرگروه ماهی های آزاد جای میگیرد. این ماهی بدنی فشرده و دمی بزرگتر از ماهی آزاد دارد. در میانگین حرارتی بین 7 تا 18 درجه سانتی گراد به خوبی رشد می کنند و مشتمل بر ماهیان آب شیرین و ماهیان مهاجر موجود در نیم کره شمالی می باشند. این ماهی ساکن آبهای سرد و زلال است در نهرها و رودخانه هایی با بستر قلوه سنگی و سنگلاخی و دریاچه های با آب سرد زندگی می کنند. گوشت این ماهیان بسیار لذیذ بوده و از نظر اقتصادی از جمله ماهیان با ارزش خوراکی محسوب می گردند.

تغذیه: بسیاری از ماهیان سردآبی و معتدله دارای روده ای کوتاه می باشند،این خاصیت مربوط به ماهیان گوشتخوار و همه چیزخوار است.این ماهیان به رژیم غذایی غیرزنده یا مصنوعی نیز عادت می کنند که البته در خصوص آزاد ماهی دریای خزر(salmo troutta caspius) این تغییر رژیم به سختی امکان پذیر است، بطوریکه حتی ماهی غیرزنده را هم نمی خورند. ماهی قزل آلا فقط مقدار کمی از مواد نشاسته ای قابل هضم را مورد استفاده قرار می دهد ولی مواد چربی بهتر مورد استفاده قرار می گیرد.در بعضی از گونه های آزاد ماهیان و قزل آلای دریاچه ای مواد چربی ممکن است به عنوان منبع انرژی تا 20% از وزن خشک را به جای پروتئین و کربوهیدراتها تشکیل دهد.مهمترین اجزای غذایی که باید در غذای قزل آلای پرورشی وجود داشته باشند پروتئین ها،چربیها،قندها،ویتامین ها و مواد معدنی یا عناصر کمیاب هستند. در چهارپنج هفته اول پرورش،تعداد دفعات غذادهی بسیار زیاد است و سپس با رشد ماهی تا دو برابر کاهش می یابد.در اوایل دوره پرورش تعداد این دفعات در میزان بقا و بازماندگی ماهی و هم در رشد آن موثر است ولی در آخر دوره پرورش فقط روی رشد آنها تاثیر می گذارد.بهتر آن است که نخستین وعده غذا در زمان روشن شدن هوا و آخرین وعده غذا در زمان تاریک شدن هوا داده شود.

تکثیر و پرورش:تخم ریزی بین ماه های بهمن و اسفند است. تعداد تخم ها حدود 10 هزار عدد است که تقریبا برای هر کیلوگرم و وزن بدن ماهی ماده 1500عدد تخم برآورد می شود. ماهی قزل آلا را در چند مدل مختلف پرورش می دهند؛ پرورش در حوضچه، پرورش در کانال های بتنی (آبراهه ها)، پرورش در استخر خاکی (سیستم دانمارکی)، پرورش در قفس، پرورش در سواحل محصور. استخرهای بتنی برای پرورش آنها مناسب تر است و برای تولید یک تن نیاز به 10 لیتر در ثانیه آب است.


انواع ماهی قزل آلا

قزل آلا جویباری (Brook Trout or Speckled Trout):

نام این ماهی از محل زندگیش گرفته شده و بیشتر در جویبارها و نهرها و آبهای روان یافت می شود.تحمل دمای بالاتر از 17 درجه سانتی گراد را ندارد و بطور کلی آبهایی با درجه حرارت 15 درجه سانتیگراد را ترجیح می دهد، به همین دلیل اکثرا در رودخانه های کوهستانی و مرتفع که آب سردتری دارند یافت می شود.

قزل آلا قهوه ای (Brown Trout)

محل زندگی اولیه این ماهی اروپا پوده و بومی اسکاتلند است سپس به سایر نقاط جهان از جمله آمریکا و کانادا برده شده است. رنگ آنها سبز مایل به قهوه ای است و رنگ زیر شکمشان مایل به طلایی است. خال های مشکی و قرمز رنگی روی بدن آنها دیده می شود، این ماهی به نسبت عمر بیشتری از سایر گونه های قزل آلا دارد

# دانلـودطـرح تـوجیهی پـرورش ماهی سردآبی

و این موضوع ممکن است به خاطر هوش بیشترش باشد. آنها می توانند بیش از 13سال عمر کنند و طولشان به حدود 60 تا 120 سانت و وزنشان تا حد 18کیلوگرم برسد. قزل آلای قهوه ای هم در دریاچه سدها و هم در آبهای پر جریان یافت می شود.

قزل آلای رنگین کمان (Rainbow trout) موجود در ایرانپ

محبوب ترین نوع قزل آلا نزد ماهیگیران ورزشی،قزل آلای رنگین کمان است. ماهی قدرتمند و زیبایی است و حتی تا طول 115سانتیمتر و وزن 18کیلوگرم نیز رشد می کند. عمر آنها بیشتر از 6 سال نیست.

این ماهی آب شیرین بومی امریکای شمالی و بخش هایی از آسیاست. رنگ بدن ماهی رنگین کمان نقره ای رنگ است.چنانچه در دریاچه سدها زندگی کند معمولا سایز کوچکتری دارد اما اگر در رودخانه ها و آبهای پرجریان باشد، بیشتر رشد می کند. زمان تولید مثل در محیط طبیعی در فصل زمستان است، نمونه های نر صید شده از رودخانه ها در بهمن ماه کاملا آماده تولید مثل بودند. تخم ریزی در اسفند و اوایل بهار می باشد و تعداد تخم ها بین 1 تا 5000 عدد می باشد. دمای تولید مثل 11 تا 12 درجه سانتیگراد و در قسمت های بالای رودخانه صورت می گیرد. مناسب ترین ماهی سردآبی جهت پرورش می باشد بطوریکه آسانتر به غذای دستی عادت کرده و نسبت به درجه حرارت و کیفیت آب کمتر حساس می باشد و بدین جهت در سراسر دنیا اساسی ترین ماهی آزاد مورد پرورش می باشد. در محیط های طبیعی از لارو حشرات و شکار سایر موجودات آبزی استفاده می کند و در استخرهای پرورشی جهت تغذیه آن از غذای کنسانتره استفاده می شود.

قزل آلا خال قرمز(Salmo trutta fario): موجود در ایران

این ماهی از گونه های حمایت شده کشور محسوب می شود و در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت  IUCN در طبقه در آستانه انقراض (EN) قرار دارد. این ماهی وابسته به آبهای کوهستانی می باشد و از لحاظ شکل و رنگ بسیار متنوع است و وجه تمایز آن با نوع رنگین کمان خالهای قرمز نارنجی می باشد.

اندازه ماهی وابستگی به محیط و میزان غذای طبیعی دارد و به ندرت از 45 سانتیمتر تجاوز می کند.تخم ریزی در پاییز و اول زمستان روی بستر شنی با جریان کند آب انجام میگیرد.این ماهی گوشتخوار است و غذای اصلی آن انواع سخت پوستان،لارو حشرات و ماهیان ریز می باشد،و در نزدیکی بستر رودخانه زندگی می کند و در مقایسه با نوع رنگین کمان که وابستگی بیشتر به سطح آب دارد متمایز است. پارک ملی لار به عنوان یکی از معدود زیستگاه ها و در واقع مهمترین زیستگاه این گونه ارزشمند در ایران به شمار می رود. 2 فرم ساکن و مهاجم دارد.به خاطر شرایط زیستی شان بصورت پرورشی نیستند و از دست انسان غذا نمی خورند به همین علت کمیابند.ماهیان جوان برعکس ماهیان مسن در سطح آب بیشتر یافت می شوند،ماهی ماده در سه سالگی و ماهی نر در دو سالگی به سن بلوغ می رسند.

مقایسه دو نوع قزل آلا موجود در ایران: 

  • قزل آلای رنگین کمان به مراتب آسانتر از قزل آلا خال قرمز نسبت به محیط سازگاری حاصل می نماید، تمایل بیشتری به اهلی شدن دارد و از غذای دستی آسانتر استفاده می کند و نسبت به درجات آب و کمبود اکسیژن مقاوم است.
  • قزل آلای رنگین کمان نسبت به بیماری ها به مراتب مقاوم تر است.
  • نمو تخم در زمان کوتاه تری انجام می شود و رشد آن سریعتر است،کمتر گوشتخوار است و ماهیان کمتری را شکار می کند.دارای رشد سریع است.از انواع کرم ها و نرم تنان تغذیه می کند. تحت مدیریت خوب و تغذیه مناسب و درجه حرارت مطلوب رشد،7-9 روز طول می کشد که بچه ماهی با وزن 2گرم به وزن 250 گرم برسد.

قزل آلا طلایی (Golden Trout)

قزل آلای طلایی یکی از زیرگونه های قزل آلای rainbow است.این ماهی اغلب به عنوان قزل آلای طلایی کالیفرنیایی و قزل آلای بومی نهری که در انشعابات رودخانه kern زندگی می کند،

شناخته می شود البته هم اکنون در سایر نقاط زندگی می کنند. عموما در ارتفاعات بالای 3000 متر از سطح دریا یافت می شود. حدود 7 سال عمر میکند و طول آن نیز تا 60 سانتیمتر میرسد.

قزل آلا آپاچی (Apache Trout)

محل زندگی این ماهی محدود به کوه های شمالی ایالت آریزونای آمریکاست.بدنی طلایی دارند که خال های مشکی روی آن مشاهده میشود.تا 60 سانتیمتر طول و 3کیلوگرم وزن رشد میکند.

قزل آلا پشت آبی (Blue Back Trout)

این قزل آلای زیبا بومی دریاچه sunapea در ایالات متحده آمریکاست و به مناطق دیگر نیز برده شده است. فصل صید این ماهی در تابستان است.

قزل آلا گاوی (Bull Trout)

قزل آلای دریاچه ای است و خال های نارنجی متمایل به قرمزی روی دو طرف بدنش و خال های زردی روی پشتش دارد.محل زندگی آن در شمال آمریکا و کانادا می باشد.این ماهی نسبت به عوامل محیطی حساس تر از بقیه انواع قزل آلاستو به همین علت جمعیت آن کاهش چشمگیری داشته است.

قزل آلا (Cutthroat)

این ماهی یک علامت قرمز رنگ در نزدیکی گلوی خود دارد و خال های مشکی روی بدنش بصورت پراکنده مشاهده می شود. آنها را میتوان در نهرها و دریاچه ها یافت و وزن آن تا حدود 3.5کیلوگرم و اندازه هاش تا 60 سانتیمتر رشد می کنند. بیش از 12 سال میتواند زندگی کند. بدن گونه های مختلف آن رنگ های متفاوتی دارد اما وجه تمایز آن همان علامت قرمز ذکر شده است.

قزل آلا پولاد سر (Steelhead trout)

این ماهی از نژاد ماهی رنگین کمان است که در آبهای شور اقیانوس زندگی می کند مهمترین تفاوت آن با قزل آلاهای رنگین کمان آبهای شیرین در اندازه اش می باشد، قزل آلای پولادسر سایز بزرگتری دارد و طولش تا حدود 1200 سانتیمتررشد می کند.آنها را میتوان در آمریکای شمالی و بخش هایی از آسیا یافت.

قزل آلا ببری (Tiger trout)

این ماهی به خاطر تشابه طرح بدنش با پوست ببر بدین نام خوانده می شود.قزل آلای ببری از ترکیب نژاد نر قزل آلای قهوه ای و نژاد ماده قزل آلای نهری بوجود می آید، اما متاسفانه ماهی بوجود آمده توانایی تولید مثل مجدد ندارد و تکثیر آن می بایستی بصورت مصنوعی انجام شود. این ماهی فوق العاده تهاجمی است و علاقه عجیبی به خوردن سایر ماهی ها دارد و تاثیر منفی روی جمعیت سایر گونه های آبزی منطقه خواهد داشت. آنها در سراسر آمریکا، انگلستان، استرالیا و نیوزلند یافت می شوند.

ماهی سالمون و قزل آلا:

  • گوشت بدن ماهی سالمون صورتی رنگ است
  • ماهی سالمون و قزل آلا هر دو از خانواده آزادماهیان هستند، آزادماهیان به تخم گذاری در آب شیرین رودخانه ها علاقه دارند به همین علت پس از زندگی در دریا یا اقیانوس، برای تخم گذاری برخلاف جریان آب شنا می کنند و به رودخانه بازمیگردند تا در آنجا تخم گذاری کنند.
  • قزل آلا،ماهی سالمون و سفید ماهی، سه عضو از اعضای خانواده آزادماهیان هستند.
  • نیمه پایین تن سالمون برخلاف قزل آلا خال ندارد.
  • فک بالای سالمون هرگز از چشمش بالاتر نمی رود اما فک قزل آلا همیشه بالاتر از چشم آن است.
  • شکل دم دو گونه متفاوت است.
  • ماهی سالمون منبع مناسبی برای ویتامین EوD محسوب می شود و نسبت به ماهیان دیگر امگا3 و پروتئین بیشتری دارد درنتیجه تقاضا زیادتر و قیمت هم بیشتر از ماهی قزل آلا است.

ویژگی زیستگاه و نیازهای عمومی گونه قزل آلا:

توپوگرافی(شیب جهت ارتفاع):

  •  حداقل شیب در احداث مزارع سردآبی به گونه ای باید در نظر گرفته شود تا آب به صورت ثقلی به استخر وارد شده و به صورت ثقلی از آنها خارج شود و همچنین فضولات کف همراه با جریان آب از استخر خارج شوند.

  • هرچه شیب زمین بیشتر شود هزینه های احداث مزرعه بدلیل خاکبرداری زیاد بیشتر خواهد شد.

آب و هوا (اقلیم):

  • دمای 18-12 درجه سانتیگراد رشد می کند و دمای بالای 24 درجه موجب تلفات این ماهی میشود.

  • بهترین میزان بازدهی خود را در دمای 15درجه سانتیگراد نشان می دهد.

  • PH آب یا اسیدیته مناسب جهت پرورش قزل آلا 8.4-6.8

  • عامل باد در افزایش اکسیژن استخرها با برهم زدن آب استخرها موثر بوده ، در حالیکه بادهای شدید تاثیر منفی در روند پرورش ماهی ها خواهد داشت.

  • میزان اکسیژن محلول مناسب در آب باید ۸-۱۲ میلی گرم در لیتر باشد و این مقدار نباید به کمتر از ۵ میلی گرم در لیتر برسد

  • میزان شفافیت باید تا کف استخر تامین شده باشد و میزان مواد معلق آن باید کمتر از 30 میلی گرم در لیتر باشد.

  • شوری، افزایش شوری موجب کاهش درجه اشباع اکسیژن میشود.شوری به میزان 10PPM برای ماهی قزل آلا مناسب است.

میزان تابش خورشید

 اگر تابش نور خورشید به استخر به صورت مستقیم باشد، پوست ظریف ماهیان قزل آلا به خصوص بچه ماهیان دچار آفتاب سوختگی می‌شود و آلودگی قارچی را در پی دارد از این رو بهتر است استخرها بخصوص استخر بچه ماهی‌های قزل آلای زیر ۵ گرم دارای سایبان باشد

نوع خاک و پوشش گیاهی

  •  نگهداری مناسب خاک مانند خاک رس

  • حاصلخیزی مناسب مانند خاک های رسی لومی،ذرات ریز رس بیشتر از50% از وزن خاک خشک را تشکیل می دهند.

میزان مصرف غذا (خوراک)

 

 

 

 

                           

 برای محاسبه میزان غذای روزانه ابتدا دمای متوسط روزانه آب استخر به دقت اندازه گیری شود.

تعداد ماهیان موجود در استخر را محاسبه می کنیم

وزن متوسط ماهیان را به دقت با نمونه برداری از حداقل سه نقطه استخر بدست می آوریم

سپس وزن کل ماهیان استخر را بدست می آوریم و براساس دمای آب و جدول طبق فرمول محاسبه می کنیم.

جیره غذایی

شامل 5 گروه اصلی نظیر چربی ها،موادقندی،مواد پروتئینی،مکمل های معدنی و ویتامین ها می باشد. غذاهای تر و مرطوب ، غذاهای خشک

متوسط ضریب تبدیل غذایی

در ماهی قزل آلا ضریب تبدیل جیره غذایی به گوشت 1 به 1 است به عبارت بهتر هر تن غذا باعث تولید یک تن قزل آلا می شود.

پسماند و فضولات

پساب کارگاه های پرورش ماهی شامل سه دسته مواد الاینده می باشد:

  • مواد جامد معلق که شامل بقایای غذا و مدفوع ماهی است

  • مواد محلولی که توسط ماهی به محیط آزاد میشود و شامل؛کربن آلی،ترکیبات ازته محلول(آمونیوم و اوره)است که باعث اختلالات شیمیایی آب و افزایشBOD,COD،تغییرات PH،ازت آمونیاکی و نیترات می شود.

  • از عوامل تشدید کننده اختلالات شیمیایی در آب می توان به مواد شیمیایی باقی مانده از درمان های دارویی انجام شده مانند؛سولفات مس،فرمالین،قارچ کش ها و انواع آنتی بیوتیک ها اشاره کرد.

میزان فضای مورد نیاز

  • میزان تراکم ماهی در واحد سطح با توجه به معادله زیر میتوانند در استخر نگهداری شوند؛

طول ماهی(سانتیمتر) ×=2 وزن توده زنده (کیلوگرم در مترمکعب)

  • بهره برداری در سیستم های فوق متراکم

D = L ÷ 0.32

D: تراکم ماهی (کیلوگرم)

L: طول ماهی (سانتیمتر)

آفات و بیماری ها

–    بیماریها گاها تغییر در رفتار و ایجاد علایم فیزیکی در بدن ماهی ایجاد می کند که بصورت علایم بالینی داخلی خارجی یا ترکیبی از هر دو است.

–   بی اشتهایی، کنار گیری و انزوای ماهی بیمار از سایر ماهی ها

–   ایجاد حباب های ریز بر روی پوست بدن ماهی،باز نگه داشتن دهان و …

–    بیماری لیپوئیدوز (کبدچرب)

–    انگل ایکتیوفیتوروس مولتی فیلیس(Ich)

–    ساپرولینوز (بیماری سفیدک)

–   بیماریهای برانشی یا آبششی

fsgsg

# دانلـودطـرح تـوجیهی پـرورش ماهی سردآبی